Isa Hoes en Medina Schuurman maakten 9 februari 2019 op de Nationale Gezondheidsbeurs het Supplement van het Jaar 2019 bekend. Op de beurs konden bezoekers stemmen op hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en andere supplementen waar ze baat bij hebben. Online werden ook al duizenden stemmen uitgebracht.

Isa Hoes reageerde verrast: ‘Er is op de beurs veel gestemd en ik vind het opvallend dat curcuma het meest is gekozen. Veel mensen voelen zich daar blijkbaar prettiger door’.

Supplementen top 5 van 2019

Curcuma eindigde ruimschoots boven magnesium (winnaar 2018) en vitamine D (winnaar 2017). Visolie en multivitamine haalden de top 5:

Curcuma
Vitamine D
Magnesium
Visolie (omega-3 vetzuren)
Multivitamine

Voornaamste reden: ‘een gezonde leefstijl nastreven’

Stemmers voor de Supplement van het Jaar verkiezing konden redenen aangeven waarom ze supplementen gebruiken. Ruim de helft klikte ‘een gezonde leefstijl nastreven’ aan. ‘Ik werk aan een betere weerstand’ en ‘ik het neem het voor sterke botten, betere stoelgang of een beter geheugen’ werden ook vaak aangevinkt.

Lees hier meer over de verkiezing van het Supplement van het Jaar 2019

Over curcuma

curcuma

Curcuma bevat stoffen die een brede werking in het menselijk lichaam hebben. Het wordt gebruikt voor soepele gewrichten en voor het verlagen van het cholesterol-gehalte in het bloed. Er zijn ook aanwij-zingen dat het bijdraagt aan de normale werking van het zenuwstelstel, denk bijvoorbeeld aan geheugen en concentratie-vermogen. Daarnaast ondersteunt het mogelijk het immuunsysteem en het werkt cel beschermend.

Curcuma, ook wel geelwortel genoemd, is een specerij dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld curry gerechten. De opname uit voeding is echter laag. Een supplement geeft een betere opname.

Curcuma bevat stoffen die een brede werking in het menselijk lichaam hebben. De sterkst werkzame stof uit de curcumaplant is curcumine. Naar de toepassingen van deze stof wordt dan ook veel onderzoek gedaan.

Opname in het lichaam

Gek genoeg is de opneembaarheid van curcuma in de darmen niet hoog. Na inname verlaat veel van de ingenomen curcumine het lichaam weer met de ontlasting. Veel onderzoekers richten zich nu op het verbeteren van de opname in het lichaam. Dit kan onder andere door het toevoegen van stoffen die de opname in de darmen verhogen, zoals bijvoorbeeld zwarte peper. Een andere manier is bijvoorbeeld het oplossen van curcuma in vet. Bij een betere opname is er meer curcuma beschikbaar voor het lichaam.

curcumaDe biologische Curcuma’s van Be-Life worden gecombineerd met zwarte peper. Bekijk hier de producten van Be-Life.

Meer informatie over supplementen

www.Supplementinfo.nl is een onafhankelijk kenniscentrum voor voedingssupplementen. Bezoekers vinden er informatie over de werking van supplementen en welke supplementen wanneer nuttig kunnen zijn. In het Supplementen ABC en het Gezondheids ABC staat informatie per supplement of gezondheidseffect. Een andere manier om te ontdekken wat voor jou een goede keuze is, is de Schijf voor jouw Lijf. Mensen kunnen aan de hand van persona’s waar ze zich in herkennen, ontdekken waar specifieke behoeftes voor voedingssupplementen voor hen persoonlijk liggen.

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief.