Vooral in bepaalde omstandigheden is een detox erg belangrijk.

Zonder twijfel is vermoeidheid de klacht van de eeuw. De oorzaken?

Gebrek aan lichaamsbeweging, onevenwichtige voeding, gestrest levensritme.

Door het spijsverteringsstelsel te ontlasten en door op zoek te gaan naar een meer evenwichtig voedingspatroon, laat men het organisme tot rust komen en herstellen van overbelasting.

Uit overlevering nemen we aan dat het begin van de lente de beste periode is om te detoxen, in werkelijkheid bestaat er geen specifieke periode om het lichaam optimaal te verzorgen.

Detox gebeurt niet alleen in de lever

Als men spreekt over detox, dient men echter het hele lichaam onder de loep de nemen.

Maag, darmen, nieren, longen, huid en lever: al deze organen hebben hierin een rol en communiceren onderling. Een verstoorde darm kan snel de leverfuncties overbelasten en op die manier het hele spijsverteringssysteem verstoren.

Alles begint met de spijsvertering

Het complexe proces van afbraak van voedingsstoffen is onmisbaar voor opname door de darm.

Mechanische processen (zoals kauwen, darmperistaltiek) maar ook chemische enzymatische reacties vervullen een functie bij de volledige afbraak van voedingsmiddelen tot moleculen, die door de darm geabsorbeerd kunnen worden. De 12-vingerige darm verzorgt meer specifiek de opname van o.a. ijzer, calcium en bepaalde koolhydraten en vitaminen. In de rest van de dunne darm worden alle andere voedingsstoffen opgenomen. Een slecht afgebroken voedingsmiddel blijft spijtig genoeg niet neutraal in het spijsverteringsstelsel. Het “rot”, fermenteert eigenlijk, en riskeert op langere termijn het evenwicht in het darmsysteem te verstoren met als gevolg overmatige aanmaak van toxines. Dit belast de lever enorm. Daarom hebben enzymen een belangrijke rol in het detoxproces.

Het zijn de enzymen, die door te zorgen voor een goede vertering van de voedingsstoffen, vermijden dat er overbelasting van de lever ontstaat. In sommige gevallen volstaat het om de enzymen weer op peil te brengen door de voeding aan te passen: verse ingrediënten i.p.v. industriële bereidingen.

Suppletie kan nodig zijn, bijvoorbeeld bij genetische tekorten.

De darmflora, een subtiel evenwicht

Eén of twee dagen na de geboorte begint de microbiële flora zich te ontwikkelen in het spijsverteringskanaal.

Verschillende bacteriën voegen zich samen in de dikke darm. Een fermentatieflora om koolhydraten om te zetten en een “rottingsflora” die de transformatie van de eiwitten voor zijn rekening neemt. De eerste flora voedt zich voornamelijk met vezels terwijl het metabolisme van de eiwitten via productie van diverse gassen en waterstofsulfide toxische substanties produceert die de lever kunnen belasten.

Moderne voeding, te rijk aan suikers en proteïnen, geeft een risico om de rottingsflora te overbelasten waardoor de flora uit evenwicht raakt en dysbiose (daling darmflora) ontstaat.

Daarom wordt suppletie met probiotica geadviseerd die de ontwikkeling van bacteriën (die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van schadelijke toxines) kan tegengaan.

Het probleem aanpakken bij de bron voorkomt “een terugval” enkele maanden na detoxificatie van de lever.

Naast probiotica kan ook het regelmatig gebruik van gewone keukenkruiden zoals basilicum, koriander of verbena dit systeem ondersteunen.

Het kruidendrankje van Aromaflor “Drainage-Transit” bevat een mengeling van 6 kruiden die speciaal geselecteerd zijn om de spijsvertering te bevorderen.

Daarnaast ondersteunen de volgende Be-Life voedingssupplementen de darmfunctie en daarmee detox:

Desmodium 400

Echte drainagewerker, zeer nuttig om een leverdisfunctie te vermijden en wanneer de uitscheidingscapaciteiten behaald zijn.

90 caps – € 19,95

Advies: allergieën met onmiddellijke overgevoeligheid en hooikoorts; ook als een preventieve kuur. Bij lever aangetast door externe factoren (virus, medicijnen, alcohol, enz.).

Phytodrene® 

Detox Phytodrene Be-Life

Plantencomplex, aminozuren en vitaminen om de leverfunctie te stimuleren en het bijdragen aan de vetstofwisseling.

Advies: om de drainage en spijsverteringsfuncties te stimuleren, stimuleert gewichtsverlies.

60 caps – € 20,75

Chlorella 500 BIO 

Naast zijn detoxkrachten is deze micro alg ook heel rijk aan polysachariden, mineralen, vitaminen en aminozuren. Ideaal in geval van algemeen tekort.

*Biologische landbouw CERTISYS BE-BIO-01

200 tabs – € 25,95

Advies: om bijwerkingen van medicijnen behandeling te beperken.

Meer informatie over Chlorella

Ondersteun deze belangrijke lichaamsprocessen met de natuurlijke voedingssupplementen van Be-Life.

Hier vindt u het gehele Be-Life assortiment

Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie