Maculadegeneratie: Rol voor voedingssupplementen met zeaxanthine en luteïne

Dagelijks twee ons groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte maculadegeneratie (LMD – leeftijdsgebonden maculadegeneratie) bijna halveren. Een eetpatroon met antioxidanten en omega-3 vetzuren kunnen mensen helpen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent te verlagen. Supplementen met zeaxanthine en luteïne en omega-3 vetzuren kunnen hierbij een rol spelen. Dit blijkt uit het proefschrift van promovendus en oogarts in opleiding Gabriëlle Buitendijk van het Rotterdamse Erasmus MC.

Onderzoeksresultaten

In het onderzoek van het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO) zijn de resultaten van 4.200 deelnemers van 55 jaar en ouder uit de wijk Ommoord verwerkt. Uit de studie blijkt dat er duidelijk positieve gevolgen zijn na tien tot vijftien jaar.

Gezond eetgedrag zorgt voor beïnvloeding

Onderzoeker Buitendijk licht toe: “Eet wekelijks twee keer vette vis, zoals makreel, zalm, tonijn of sardientjes vanwege de omega-3 vetzuren. En elke dag 200 gram fruit en 200 gram groente. Eet vooral groene bladgroenten: spinazie, veldsla en boerenkool en rode, oranje en gele groenten en fruit, waaronder paprika’s. In deze groenten zitten antioxidanten met de naam luteïne en zeaxanthine. Daarvan maakt je lichaam macula-pigment: een beschermende factor in je netvlies. Maar slechts 3,5% van de ERGO-deelnemers blijkt voldoende vette vis, groente en fruit te eten. Het is voor iedereen, dus zowel patiënten als gezonde mensen die later mogelijk patiënt worden, belangrijk te weten dat je ontwikkelingen deels zelf kan beïnvloeden met gezond eetgedrag.”

De rol van supplementen

Aangezien slechts 3,5% van deelnemers aan het onderzoek de voedingsaanbevelingen van Buitendijk haalde kunnen visolie (omega-3 vetzuren), luteïne en zeaxanthine als aanvulling op de voeding uitkomst bieden.

LMD

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een ouderdomsaandoening. In Nederland kampen nu al 500.000 ouderen met het voorstadium van de aandoening, te weten ouderdomsvlekjes op het netvlies. Een grijze vlek in het midden van het gezichtsveld of een ernstige vorm van de ziekte kan leiden tot slechtziend- of blindheid en treft steeds meer ouderen. Verwacht wordt dat over 20 jaar 700.000 mensen in Nederland aan maculadegeneratie lijdt. Op 70 jarige leeftijd heeft ongeveer 15 procent van de ouderen de ziekte.

Risico op de ziekte te verlagen tot 42 procent

Buitendijk: “Ondanks dat er nu nog geen behandeling is die de ziekte geneest, kunnen mensen dit risico nog wel positief beïnvloeden én daarmee blindheid op latere leeftijd mogelijk voorkomen. Met een dieet dat veel antioxidanten en omega-3 vetzuren bevat, kunnen mensen het risico op de ziekte op latere leeftijd tot 42 procent verlagen. Ook vitaminepillen met luteïne en zeaxanthine kunnen uitkomst bieden.”

Bron: Erasmus MC

Zie https://supplementinfo.nl/nieuws/zeaxanthine-en-luteine-kan-helpen-kans-op-oogziekte-te-verlagen/

Be-Life Vilux ondersteunt het gezichtsvermogen Be-Life Vilux maculadegeneratie

Wees zuinig op uw ogen

Vilux heeft rol in verlagen kans op LMD (maculadegeneratie)

Computerwerk, sterk licht, tabak, ouder worden, … het zijn allemaal factoren die kunnen leiden tot vermoeide ogen en een verminderd gezichtsvermogen. Vilux 24 combineert luteïne (dat van nature aanwezig is in het oog) met bètacaroteen, mineralen, aminozuren, planten en vitaminen die door de experts van het Bio-Life laboratorium geselecteerd zijn omdat ze de gezichtsscherpte efficiënt op peil houden.

Blauwe bes:

  • Beschermt het netvlies door zijn antioxiderende werking

b-caroteen/ vitamine A van natuurlijke oorsprong:

  • Helpt om een normaal zicht te behouden
  • Helpt om het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen

pH neutrale vitamine C:

  • Helpt bij de bescherming van de celbestanddelen tegen oxidatieve schade

Luteïne, zeaxanthine van natuurlijke oorsprong:

Uit het onderzoek: “Aangezien slechts 3,5% van deelnemers aan het onderzoek de voedingsaanbevelingen aangaande omega-3 en antioxidanten luteine en zeaxanthine haalde, kunnen visolie (omega-3 vetzuren), luteïne en zeaxanthine als aanvulling op de voeding uitkomst bieden. Ondanks dat er nu nog geen behandeling is die de ziekte geneest, kunnen mensen dit risico nog wel positief beïnvloeden én daarmee blindheid op latere leeftijd mogelijk voorkomen”.

L-taurine:

  • Het meest geconcentreerde aminozuur in het netvlies

Vitamine B2 en zinkpidolaat:

  • Bevorderen een normaal zicht

1 caps./dag

Actieve componenten :

Blauwe bes geconcentreerde extract x 25 100 mg
Africaantje extract 25 mg
ß-Caroteen 60 mg
Calcium ascorbaat (Vit. C) 50 mg
Vitamine E 72 mg
L-Fenylalanine 25 mg
L-Taurin 25 mg
Zink pidolaat 25 mg
Selenium 14 mg
Vitamine B3 8 mg
Mangaan bisglycinaat 6,3 mg
Vitamine B6 1,1 mg
Vitamine B2 0,7 mg
Vitamine B1 0,62 mg

Gehalte aan:
Luteine 5 mg/gel.
Zeaxanthine 1 mg/gel.
Anthocyanidines 6 mg/gél.